Як навчити дитину слухати музику

Дуже часто батьки вважають, що дитину не варто долучати до музи, як що сама дитина не виявляє до неї особливого інтересу.
Це не зовсім так. Дитині необхідно слухати музику.

Перший досвід малюк отримує в сім’ї, слухаючи музичні записи, спів дорослих. Разом з тим тривалі спостереження за музичним розвитком дітей переконують в тому, що необхідною умовою такого розвитку на ранньому віковому етапі є спільне сприйняття музики. На жаль, батьки не дуже часто слухають музику разом з дітьми.

А тим часом давно помічено, що музика являється благодатним фоном, на якому виникає духовна спільність між людьми. Вона допомагає встановити контакт між дорослим і дитиною. Для початку краще обрати невеликий твір з добре вираженим характером, настроєм і ясною мелодією. Після прослуховування почніть бесіду з дитиною про прослухану музику. Головне, що прослуханий твір знайшов емоційний відгук у душі дитини.

Маленькі діти охоче слухають народні мелодії, музику танцювального характеру, люблять колискові. Тож вони із задоволенням слухають багато разів одні й ті ж твори. Дітям більш старшого віку подобається малювати під музику.

Потрібно прагнути всіляко активізувати фантазію дитини при сприйнятті музики. Батькам можна придумати різні ігри, підібрати музичні уривки, що імітують шум моря, стукіт дощу і попросити дитину дізнатися відтворені в музиці явища. Якщо не все відразу виходить, як вам хотілося не показуйте свого засмучення, спробуйте розібратися в тому, що не вдалося із задуманого.

Любіть своїх дітей!